Bejelentés


szarBonto Müwsms


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.









2012. június 13. 10:37Pityesz ma reggel ezt találta a helyi újságban...A helyi alatt most Bp. 8. kerületét értjük :P


A képre kattintva az nagyobb méretben jelenik meg ;)

Én mondjuk kora reggel nem igazán fogtam fel, de valami olyasmi a lényeg, hogy ideiglenesen a nyilakkal jelölt módon lehet a Gyulai Pál utcába kocsival jönni. Én mondjuk legutóbb betolattam a Stáhly felől, mert erre nem jöttem rá :P Amúgy meg ilyen benzin árak mellett tessék busszal jönni...

Amúgy milyen barón printszkrínelték a google maps-et a helyi lapban :D

Hozzászolások száma: 2 db
Tovább...

2012. június 12. 22:48Jelenleg bontás alatt és bontásra váró gépek listája...Már a balatonmagyaródi műhelyben vannak!
- Kawasaki GPX 500
- Kawasaki Eliminator 250
- Yamaha SRX 250
- Riga 22
- Babetta 207 - a szokás hatalma... :)

Hamarosan érkezik:

- Derbi Senda
- Riga 12
- Kawasaki KS 125

Valamint továbbra is várjuk javaslataitokat arra vonatkozóan, hogy milyen típusokat bontsunk!

Hozzászolások száma: 5 db
Tovább...

2012. június 5. 21:30Van aki még nem látta? ...kötelező anyag XDVégre elkészült a Honda és volt egy kis időnk a hétvégén ;)

Hozzászolások száma: 6 db
Tovább...

2012. május 25. 12:03Bréking ! ! ! Videósegítség a facebook játékhoz...Bár szerintünk érthető a dolog, de ha mégsem, akkor itt megvilágosulsz ;)

Hozzászolások száma: 5 db
Tovább...

2012. május 24. 19:48Terjessz minket a Facebook-on is!Oszd meg kedvenc xmotor-os videód a facebook-on és vásárolj olcsóbban!
A játék leírása:
1. Nézz meg jó sok xmotor-os videót! (pl. itt...)
2. Válaszd ki a kedvenced! (pl. ezt...)
3. Oszd meg a facebook-on!
4. Várd meg, míg legalább 5 ember lájkolja!
5. Nyomj egy printscreen-t!
6. Küldd el nekünk e-mailben a fotót és a neved! (bolt@xmotor.hu)
7. Ezután küldünk egy regisztrációs számot, amivel 1 hónapig 10% kedvezménnyel vásárolhatsz az xmotor.hu, a bakelit.hu és a pcbonto.huoldalakon... vaaaagy - és most jön a lényeg - ha nem kéred a kedvezményt, akkor 500Ft-os egyszeri vásárlási kuponként is felhasználhatod a kódot!
8. Éééés a legfontosabb! Minden 10. beküldőnek 5000Ft-os kupont adunk ajándékba! 

Gyík.:

1. Mi van ha nem lájkolja legalább 5 ember?
Válasz: Akkor neked ötnél kevesebb ismerősöd van facebook-on.

2. Mi van ha több ember lájkolja? Több kupont kapok?
Válasz: Nem, de a következő hónapban is lesz hasonló játék!

3. Mi van, ha több videót is megosztok?
Válasz: Havonta csak egy 500Ft-os kupont adunk, de az 5000Ft-os díjért több videó megosztásával is próbálkozhatsz.

2012. május 3. 13:34Jawa Czetka 350 vs. Honda CB 400 TNa, melyik a jobb? ;)

Hozzászolások száma: 11 db
Tovább...

2012. május 3. 12:1013. rész: Műgyantás elemek gittelése, festése...Ezzel a résszel nagyapa motorkerékpárjának átalakítását be is fejezzük ;)
Miután az előző részben leírtak szerint elkészült a két darab, remélhetőleg egyforma műgyantás dekni, van még dolgunk vele. De előbb egy gyors megjegyzés: a purhab minimum 48 órát (inkább többet) száradjon, mert ellenkező esetben a gyantában lévő vegyszerek megoldják és összeugrik!

Gittelés:

Végy fél kiló kétkomponensű gittet, és ezzel több rétegben kend be a felületet. Minden művelet végén egy kicsit csiszolj rajta, hogy előbb utóbb szép, ívelt formát kapj. Ha már alig látsz rajta hibát, akkor szórógittel fújd le. Ha nincs szórópisztolyod, nem kell kétségbe esni, lehet palackozott gittet kapni, ide tökéletes lesz. Ha jól dolgoztál, akkor valami ilyet kapsz:



A szórógittelést is lehet több lépcsőben végezni, de ott már finom, 400-as érték feletti csiszolópapírt használj! Ha kész vagy, jön a mérés, jelölgetés, hogy az elem pontosan illeszkedjen. Igen, előzőleg érdemes túlméretes elemet gyártani.



Ez után jön a leggusztustalanabb rész, a vágás. Flexet javaslok, igen kemény anyagról lévén szó. Maszk, szemüveg, stb. feltétlen legyen rajtad, mert irdatlan mennyiségű finom por fog a levegőbe jutni percek alatt.



Ha nem akarod az elemeket kivülről látható csavar segítségével rögzíteni, akkor érdemes egy 8-as anyát lemezre hegeszteni, azt pedig pl. kétkomponensű gittel a dekni belsejébe ragasztani.



Ha mindennel megvagy, a dekni szépen illeszkedik, akkor jöhet a fényezés. Itt is benzin- és olajálló festék javasolt, mert ki tudja mikor fröccsen rá egy kis nafta. Nekem végül ilyen lett:


2012. április 25. 22:1412. rész: Készíts üvegszál alapú, műgyantás elemeket!Igen, meg lehet csinálni! Nem, nem lehetetlen! Igen, házilag :)
T. pcbonto.hu rajongók! Tervben van, hogy a pcbonto.hu és az xmotor.hu címoldal blog bejegyzései szétválnak egymástól, de akkor igen ritkán lenne csak friss hír a pcbonto.hu oldalán. Ezért amíg erre nem találok ki valami okosat, így marad :P

Előszó!

Rengeteget olvasgattam mielőtt belefogtam volna a műgyanta elemek gyártásába. Mindenhol azt írták, hogy nagy szívás az egész, ha valaki nem profi, inkább el se kezdje. Nos, szívásnak szívás, de meg lehet csinálni ;)

Találd ki a formát!

A legnehezebb része szerintem a megfelelő forma legyártása. Én csaltam, ezért úgy döntöttem a csepptankos Jawa motor deknije jó lesz nekem. Ez annyiban gyorsította a dolgot, hogy nem kellett órákat azzal szenvednem, hogy hungarocel vagy más könnyen formálható anyagot farigcsálok.

A módszer ez esetben a következő:

1. Fogj egy vödröt!
2. Önts bele vizet!
3. Szórj bele finoman annyi gipszet, hogy pont eltűnjön a víz!
4. Keverd meg!
5. Nyomd bele a formát (esetünkben Jawa 559 dekni)!
6. Várj míg megköt!
7. Vedd ki a formát!
8. Kend be gépzsírral!
9. Fújj bele purhabot!
10. Várj míg megpuffad!
11. Vedd ki a purhab pozitív formát!

Ez a 11db pont soknak tűnik, de jóval egyszerűbb, mint farigcsálni, ráadásul így tetszőleges számú, tökéletesen egyező pozitív formát kapunk, amelyek ráadásul még szépek is. Fel lehet tenni a kérdést, miért nem a Jawa deknit használjuk egyből, nos azért, mert az életben nem tudnánk leválasztani róla a műgyantát, de erről majd később...

 
 

Kezdjünk gyantázni!

A szakirodalom - épp az, amelyik azt írta, hogy bele se kezdjünk az egészbe - azt javasolja, hogy formaleválasztó sray-vel kezeljük a pozitív formát. Ha egyszerűen akarom fogalmazni, akkor az a véleményem, hogy ez hülyeség. Kicsit bővebben: a formaleválasztó akkor segít, ha tökéletesen sík felületre gyantázunk, de egy hungarocel vagy purhab felülete messze nem sík, inkább rücskös, recés, amibe a gyanta gyönyörűen bele fog tapadni (ez nem tragédia, max. az, hogy a formaleválasztó spray 2800 + áfámba került és ide egyáltalán nem jó...).

Ami kell:
- 1-2nm üvegszálas anyag
- 1 liter műgyanta (hozzá való `B` komponenssel)
- műanyag lapkák a kenegetéshez
- orvosi gumikesztyű
- a korábban elkészült pozitív forma



Először harmadold el a műgyantát, mert 1 liter nagyon sok apróbb elemekhez. Vigyázz, hogy a `B` komponenst is pontosan oszd el, majd keverd fel jól! Kenj egy réteget a formára (fenti fotó), majd szépen kezd el ráhajtogatni az üvegszálas anyagot! Ha ez megvan, kenj fel megint egy réteget, és megint hajtogass rá egy réteg üvegszálas anyagot. Ismét bekened és ha ügyesen dolgoztál, valami ilyesmit kapsz:



Ezek után én elmentem aludni, így nem tudom mennyi a száradási idő, egy biztos, reggel már jó kemény volt :) Ekkor fogd meg az egészet és kezd el kiszedegetni a belsejéből a purhabot!



Én drótkefével segítettem a műveletet, míg egész tiszta nem lett belülről. Ezután egy 80-as csiszpapírral megdolgoztam a külsejét, amiből végül ez lett:



Ez az elem persze még alakítgatva lesz, jó pár helyen be kell vágni fűrésszel mire a végleges formáját megkapja és passzolni fog az ülés és a motorblokk közé... Holnap gyártom amúgy a másik felét (még egy ugyanilyen elem), utána pedig jön a gittelés és a festés. Ha kész, majd beszámolok arról is. Kicsit lassan halad most az egész, mert túl sok dolog történik egyszerre, pl. leesztergáltam végre a hengerfúró gépünk marófejét, így a hétvégén már gyakorolhatom azt a remek mesterséget is ;)

Folytatjuk!

Hozzászolások száma: 5 db
Tovább...

2012. április 17. 13:34Ha valaki figyeli a youtube.com csatornánkat...A legaranyosabb kommentek :)
"I don`t kwon what he is talking about but I like to see the videos and the bikes. 
Greetings from Germany "


"Mi ezt nézzük angolon interaktív táblán, a tanárnak Jawa CZ 350 je van xd"

"ügyesa lacus :D nekem nagyon szimpik vagytok :D ti vagytok a példaképeink :))"

Ez utóbbi kommentől mondjuk kicsit megijedtem, mert nem mondanám, hogy társadalmi elvárásoklnak megfelelő példa lenne a Lacus XD

Ide kattintva nyílik a youtube csatorna!

Hozzászolások száma: 3 db
Tovább...

2012. április 14. 16:32Tizenegyedik rész: LED lámpaNem nagy dolog, ez csak egy ötlet...
Mióta megbüntettek - közvetve - egy kiégett hátsó lámpa miatt, fokozottan odafigyelek arra, hogy minden lámpa világítson. Ennek ellenére vannak esetek, ami ellen nem sokat tehetünk. Egy hagyományos izzó a legritkább esetben ég ki épp induláskor, amikor ellenőrzi az ember, sokkal inkább gázadás vagy rázkódás közben. Gázadásnál főleg akkor, ha régi, feszültségszabályozó nélküli vasunk van, a rázkódást meg azt hiszem nem kell magyaráznom. Ezek miatt még a legnagyobb odafigyelés mellett is adódhat olyan helyzet, hogy hosszú kilométereket tesz meg az ember hátsó lámpa nélkül, mert azt menet közben kevesen ellenőrzik.

Megoldások: 
a.) párhuzamosan kötött 2-3db izzó
b.) párhuzamosan kötött LED-ek

Nagymotoroknál az a.) megoldást szokták alkalmazni, ott a generátor simán elbír több izzót is. Igen ám, de kisebb köbcentis, néhány világító tekerccsel felszerelt gépeknél spórolni kell a wattokkal, mert különben vagy a tekercs ég le, vagy nem marad elég szufla az első lámpa számára.

Egy korábbi megoldás:



Ezt annó a Jawa Mustang motorkerékpárral kókányoltam, ott kb. hetente égett ki az izzó a szabályozatlan világító feszültség miatt. A lényege, hogy párhuzamosan van kötve egy 10 Ohm 10 Watt ellenállás és a LED-es rendszer, a LED-es rendszer pedig egy 5V-os stabilizátor IC-n keresztül kapja az áramot. Az ellenállás azért kellett, mert ha nincs meg a szükséges terhelés, akkor az első izzó fog kiégni. A stabilizátor IC pedig azért, hogy gázadásnál megugró feszültség esetén a LED-ek ne hulljanak el, mint a legyek. Ha jól emlékszem, ebből a fajta LED-ből 3db volt egymás után kötve és így, tehát hármasával párhuzamosítva. Erre kötöttem a szabályzott 5V-os feszültséget, amivel egy örök + 100 év élettartamú világítást sikerült létrehozni ;)

Ha van stabilizált feszültség:

Robogók, újabb Simsonok, illetve az én Vape gyújtásom is szabályozott feszültséget ad le, tehát a világító tekercs nincs direkt módon az izzókra kötve. Itt nem láttam értelmét, hogy stabilizátor IC-vel bajlódjak (amúgy sem volt épp kéznél), így 3db LED sorba kötve egy 165 Ohm-os ellenállással képezte a világítást (helyzetjelzőt), 3db LED pedig ellenállás nélkül a féklámpát. Mindezt duplán, hogy ha valamelyik körben elhalna egy LED, akkor is legyen világítás a motoron. Fontos megjegyeznem, hogy 6V-os rendszerem van, 12V-os esetén mindkét körre kell előtét ellenállás (más-más érték mellett)!



Szerintem nem túl bonyolult, ha más is hetente cserélgeti az izzót, akkor érdemes egy ilyen megoldáson elgondolkodni. Azt pedig remélem, hogy a Vape gyújtásom nem fog megviccelni (mert idő közben sikerült egy zselés akksit is a gépbe varázsolni) és nem fogja szétlőni a LED-eket. Mondjuk akkor majd kap egy stabilizátor IC-t ez is, mint korábban a Mustang hátsó lámpám :)



...és így világít :) 

Megjegyzés:
Nem tudom megmondani, hogy mennyire szabályos ez a megoldás, függetlenül attól, hogy a leírt megoldás épp azt a fényerőt produkálja a búra alól, mint a korábbi izzó. A rengeteg eszement EU szabályozás miatt el tudom képzelni, hogy simán kivágnak egy motort a műszakiról, ha a vizsgabiztos rossz kedvében van.

Itt megveheted, ha neked is kell...

Hozzászolások száma: 2 db
Tovább...

2012. április 14. 02:04Ez nem sikerült :PGondoltuk kipukkad, de nem, csak nőtt és nőtt...

Hozzászolások száma: 3 db
Tovább...

2012. április 10. 02:15Még mindig motorépítés... nem unjuk, de nem ám :PSzorgos volt a nyúl ;)
  

1. fotón a tuningolt km meghajtó, dupla szimeringel ;) A felső az eredeti, az alsó a módosított változat. Erre azért volt szükség, mert a blokköntvény belseje kicsit már kopott és folyt az olaj, de így tökéletes lett!

2. fotón a leendő oldaldekni purhabból faragott mintája. Olyan, mint egy tojás? Igen, nem hiába húsvéti post :D Erről amúgy lesz külön írás "miként gyárts műgyanta idomokat" címmel.

3. fotón pedig az új ülés vázszerkezete látható... Készült már egy vadi új ülés az eredeti üléslemez felhasználásával, de nem igazán passzolt a géphez. Szóval ez most egy 2.0 változat, csővázas és erre már háttámla is került :)

2012. március 29. 00:18Tizedik rész: Egy lépés előre, kettő hátra ;)Nagyapám mondta mindig, a rest kétszer fárad...
(Az ilyen részeket biztosan kihagyják az "Amcsi motorok" című műsorból, meg azok amúgy is új alkatrészt építenek be.)

Bár nem rest voltam, hanem simán elhittem, amit a motorról mondott az, akitől vettem. Nos a blokk közepét széthúzva kiderült, nem 14ekm van/volt a gépben, hanem jóval több: a főtengely csapágyakat már cserélte előttünk valaki, akinek nem sok fogalma volt arról, hogy hol szabad ütni a csapágyat, blokkot, stb. Csodálkoztam volna, ha a gyári tömítés ilyen vacak, de így már minden érthető.

Motorfelújítás gyorstalpaló:

- csavarozd szét
- húzd szét a blokkot
- takarítsd le jól kívül-belül
- cseréld ki a kotyogó csapágyakat
- cseréld ki a szimmeringeket
- rakd össze
- csavarozd össze
- kész :D

Ugyanez képekben:

   

Most már mindent tudsz, nincs is szükséged másra ;) és még egy tipp, a váltót fotózd le - pl. telefonnal - mielőtt darabokra szeded. Nekünk még fotó alapján is sikerült kétszer bénán összerakni :D Amúgy az volt az a pont, amikor elszakadt a cérna :D

Még egy lépés hátra, új féktárcsa adapter:

Ha egyszer már valamit megcsináltam, azt nem szeretem még egyszer, de, ha valami nem tökéletes, akkor kénytelen vagyok... addig-addig birizgáltam a legutóbb elkészült tárcsa adaptert, amíg sikerült elérnem, hogy üssön függőleges irányban :P Az meg nekem nem tetszett, még ha ettől a pofa nem is kopik különösebben. 

Irány a vastelep!



Nem vicc, a jó alkatrész alapja, a jó alapanyag, a korábbi lánckerék meg már agyon volt hegesztgetve és amúgy sem volt túl vastag. Találtam is egy gyönyörű féktárcsát a kanizsai MÉH telepen, amiből remek adapterlemez született:



Viszont erre már tömör vas rudakat hegesztettem, és abba vágtam 8-as csavar lyukakat, amit előtte forgás közben teszteltem, hogy biztosan körcentrikus legyen...



Ezután már csak a tömör vas rudakat kellett egymáshoz reszelni, ezzel "centírozva" ki a féktárcsát. Sokkal jobb lett, mint az előző!

Nos innen folytatjuk legközelebb, de most várom az ülést, a fék és kuplung csövet, az fékfolyadék tartályt, a megrendelt LED-eket, meg még pár dolgot ;)

Hozzászolások száma: 7 db
Tovább...

2012. március 26. 20:11Itt az első videó, kattints a képre ;)...a motor mondjuk még messze nincs kész, de menni már lehet vele!


Készül még egy vadi új design ülés, oldaldekni, LED-es hátsó lámpa és még sok apróság...

Amúgy meg, egy lépés előre, kettő hátra :P Blokkot megint szét kell húzni, forgattyús ház alatt falsot szív, mert hülye fejemmel azt gondoltam, hogy 14ekm nem sok, nem akartam feleslegesen a blokk közepet is széthúzni egy jóízű tömítéscserére...

Hozzászolások száma: 15 db
Tovább...

2012. március 24. 01:55Kilencedik rész: TárcsafékMert néha meg kell állni :P
Húztam fejben egy lélektani határt, hogy mennyi pénzt leszek hajlandó az engedélyeztetésre költeni. Ha az összeg magasabb, mint amit a dologra szánnék, akkor megy vissza előre a dobfék és a régi kerékagy, megállni meg majd nagyobb féktávon fogok. Hiába, ez nem az USA... De a kihívás az kihívás, muszáj volt szerelnem egy tárcsaféket a gépre :)

Mit, miért...?

Eredetileg azért fűztem ETZ 250-es kerékagyra a 16-os Czetka felnit, mert az ETZ tárcsafék nagyon jó, olcsó, könnyű hozzá cserealkatrészt venni, stb. stb. Igen ám, de amikor ezt kitaláltam, épp nem volt a bontóban se ETZ tárcsa, se féknyereg, így későn jöttem rá, hogy a tervezett féknyereg túl nagy (és ormótlan) a Derbi fordított teleszkópjára. Szóval, ha már így alakult, akkor inkább a Derbi tárcsáját és féknyergét használtam fel a művelethez, az se rosszabb, csak jóval drágább ;) Az ETZ kerékagy pedig amúgy is maradt volna, mert a Derbi kerékagya nem igazán illik egy ilyen motor stílusához.

Kell egy adapter!



Egy régi lánckerék, egy lengővilla tengely, 3db csapszeg, 12-es fúró, 12-es menetvágó, hegesztő, flex. Azt hiszem más nem is kell ;)



Ha csak tized milimétert is pontatlan, akkor ütni fog a tárcsa!



Jól sikerült ;)



Éjszaka mentem egy kört vele a faluban, amit persze Lacus egyből kiszúrt, így meg kellett ígérnem neki, hogy holnap majd kipróbálhatja... de akkor legalább majd tudok videózni, mert azt régóta ígérem már, de eddig valami mindig közbejött. Viszont most már csak design dolgok hiányoznak: LED-es hátsó lámpa, oldaldekni, meg mondjuk jó lenne kitalálnom, hogy lesz akksi kötve a Vape gyújtásra...

2012. március 21. 21:44Nyolcadik rész: Vape gyújtás szett.Marha drága, nagyon kényelmes, nem tökéletes...
Kezdjük az alapoknál!

www.jawamarkt.cz - Ha Te is Jawa buzi vagy, akkor itt mindent megvehetsz szeretett gépedhez, igaz, csillagászati árak vannak és a szállítás sem olcsó, méghozzá ojróban (etsd.: euro). Ezért maradj inkább vásárlás terén nálunk, a bontott alkatrészek amúgy is tized áron vannak a jawamarkt áraihoz képest ;) 

Tehát ezen az oldalon az összes létező Jawa típushoz lehet kapni vadi új, tirisztoros gyújtás szettet, igaz - és ez nem a fent említett oldal, hanem a gyártó hibája - egy mocskos lehúzás az egész. Annó a Jawa Mustang paripámba tőlük rendeltem meg a Vape gyújtást (videó itt). Emlékeim szerint ~50eFt volt a művelet, persze a gép nagyon jó lett, pöcc-röff még a legnagyobb téli hidegben is, a teljesítménye pedig 30-40% javulást ért el, 70-80km/h sebességével pedig megszégyeníti a faluban a Simsonokat.

Annó nem fogtam gyanút a dologban, mert akkor még a jelenleginél is kezdőbb voltam motor építések terén, de azóta olyan sok motort láttam bontva, hogy ki merem jelenteni a Vape kínai import egységek sokaságát rakja egymás mellé és adja őket régebbi gépekhez, mintha specifikusan hozzá gyártotta volna őket. Tény, a gyújtás alaplemezt le kell esztergálniuk, és a lendkerék belső furata is illeszkedik a főtengelyre, de onnantól mintha elvágták volna a kompatibilitást.



Fotón a rendelhető kupac látható, hozzánk egy bontásra ítélt gépből került.

- a feszültségszabályzó áramkör csinos, de egyelőre nem tudom miként fogom párosítani az akkumulátoros rendszerrel. Se töltés, se aksi csatlakozó, érezhetően nem a Czetkába való.
- a gyújtótrafó furattávolságai messze nem egyeznek a jawa vázakon megszokottal, ahhoz adaptert kell gyártani.
- a piros leállító gomb (kék vezetékkel!) az egész rendszer szégyene, korábban azt hittem az nem is gyári tartozék

Eleget szapultam, van jó oldala is a dolognak: közel 70eFt leszurkolása után, az ember 10 perc szerelési idővel egy megtáltosodott géphez jut, ami olyan szépen tartja az alapjáratot, amit megszakítós társai aligha képesek. Egyszóval baromi kényelmes, de ha nem találtam volna rá egy szemtelenül olcsón vett gép belsejében, akkor inkább gyártottam volna magamnak elektronikus gyújtást.

Mivel fejben már a következő gép építését tervezem, ahhoz biztosan saját gyújtást fogok építeni, ígérem lesz róla poszt bőven ;)

Ma amúgy végre elkészült a "javított" első sárvédő tartó konzol (mivel fordított teleszkóp van, ez nem volt egyszerű feladat) és a kuplungot is beállítottam, így holnap talán már próbálható/videózható a gép...











Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő